- DE TOLPOST -




Ach jaaaaa, de Tolpost. Ik woon hier sinds juni 2001 en er is hier al veel gebeurd sindsdien. Niet alleen in de omgeving van het huis, maar ook hierbinnen. Leuke huisgenoten, markante figuren, mensen die niet onbekend zijn bij politie en justitie, et cetera. Een jaar geleden ongeveer heb ik eens wat onderzocht over de geschiedenis van deze plek, en hieronder een bloemlezing van mijn analyse! Bij alle afbeeldingen in de linkerkolom gebeurd wat als je er met de muis overheen gaat :) Klik hier voor een virtuele impressie van de Tolpost!

In 1540 maakte de bekende cartograaf Jacob van Deventer, in opdracht van de Spaanse regering, deze plattegrond van Helmond. Het doel van de kaart was de Spaanse legerleiding informatie geven over een voor haar onbekend gebied. Daarom zijn de strategische punten, zoals de omwalling, de poorten, de kerk en het kasteel zeer nauwkeurig weergegeven.

De lange kromme weg die naar de Tolpost leidt, was vroeger de weg naar de hei tussen Helmond en Bakel. Vandaar natuurlijk de naam Heistraat. Daar waar nu de Tolpost is, heeft ooit een tolhuis gestaan. Er werd tol geheven op de weg naar Deurne en Bakel.

Later stond er een molen en in 1923 werd op die plek de kerk gebouwd die er nu nog steeds staat. (zie afbeeldingen hieronder: van links naar rechts de molen, daarna een foto waarop de eerste steen van de kerk werd gelegd, en een foto van de omgeving rond 1930).


Een luchtfoto van de omgeving anno '06. Straatnamen worden zichtbaar als je met de muis over de afbeelding gaat.
Ik woon nu ongeveer 5,5 jaar op de Tolpost, en veel van de omgeving is veranderd. Veel huizen uit de jaren '30 zijn gesloopt om plaats te maken voor moderne woningen en andere gebouwen. Links is te zien hoe de hoek Prins Karelstraat-Pastoor van Leeuwenstraat is veranderd tussen 2001 en 2006. De verkeersborden en de paaltjes aan de linkerkant staan er nog :)
In 1930 werden er veel luchtfoto's gemaakt boven Helmond. Zo werd ook de omgeving rond de Tolpost op de gevoelige plaat gezet. Scroll over de foto en een rode pijl wijst het dak aan waaronder mijn kamer zich bevindt. Merk op dat links van het pand al bijna de weilanden beginnen, daar waar nu alleen maar bebouwing is. De lange boerderij onder mijn huis is geheel verdwenen, maar verder staan alle huizen er anno 2006 nog. Het was destijds een arbeidersbuurt, en ook nu wordt de wijk bewoond door de lagere sociale klasse. Vijftien jaar na de foto zouden Amerikaanse tanks door deze straten rijden om de bevrijding te vieren, zeventig jaar later zou Perry Vermeulen zijn opwachting maken in deze straten.
Het laatste stukje Heistraat voor ter hoogte van de kerk de Tolpost begint. Een plekje gefotografeerd in 1945 en in 2005. De bomen zijn verdwenen maar verder is alles nog intact. Daar waar nu, in het pand links, bakkerij Der Kinderen al jaren brood verkoopt, zat rond de oorlog blijkbaar een groenteboer. Het maken van een foto was in die tijd nog vrij bijzonder, vandaar de samenscholing voor het pand. Ook op straat loopt veel volk. Dat zouden ze nu niet moeten proberen, de Heistraat is anno 2006 een straat waar automobilisten hun eigen regels erop na houden.


De criminaliteit. Daar staat onze wijk toch wel het bekendst om. Het is hier altijd wat. Links een pictogrammetje bij elk vergrijp dat door de politie werd gesignaleerd in de eerste zes maanden van 2006. (bron: www.misdaadkaart.nl) Hanggroepjongeren op elke hoek van de straat, pleintjes waar drugs gedeald wordt... Het is niet bepaald een modelbuurt. Let wel: er is dus veel meer gebeurd, niet alles wordt genoteerd!

Stukje recente geschiedenis om mee af te sluiten. Via google kwam ik op een forum terecht waar mensen met elkaar discussiëren die zeker weten dat ze met een door de overheid ingebrachte chip rondlopen. Dit belachelijke idee had dus ook mijn voorganger. Zoals hij hiernaast typt woonde hij op de kleinste kamer van Tolpost 7, daar waar ik nu al ruim vijf jaar woon. Onderzoekje bracht het volgende: de auteur heet Bart en was inderdaad niet helemaal 100%, de jongen waar hiernaast over wordt gepraat heet Raymond en was ook ooit woonachtig op Tolpost 7.

Terug naar TJAP